Литовски впечатления (пътепис)

 

От 2-ри до 6-ти октомври 2017 в рамките на обмена на добри практики по проекта QAA – Достоен и Активен живот в трета възраст, представители на партньорските организации от Латвия, Литва, Великобритания, България, Италия и Испания бяха в гостоприемната организация Социален Иновационен Фонд в Каунас, Литва. В групата имаше и нови лица освен вече добре познатите лица. Домакините предложиха богата програма съчетаваща освен примери на добри практики и социална програма, запознаваща със забележителностите, историята и културата на Литва.

Но нека разказвам подред. Посетихме едно арт студио, с основна дейност работа със стъкло. На участниците беше предложено използвайки различни допълнителни детайли (мъниста с различен цвят и големина, дървени орнаменти), както и цветно стъкло и огледала да създадат индивидуални модели на птици и риби. Всеки направи своето произведение на изкуството, в съответствие с естетическите, пространствените и не на последно място в съответствие със сръчността си. Този подход дава възможност за пасивно развитие на фантазията и креативността, спокойно може да се използва и за инкубатор на идеи с бъдещо приложение. За да бъда напълно обективен за пълното използване на тази идея се изисква и технологично оборудване, за да могат да се получат красивите предмети, които в последствие да се появят на пазара. Шмиргел за стъкло, печка за постоянна връзка между стъклените елементи са само част от тях. Също така ще спомена и ограниченията съществуващи в този метод относно хора с определени заболявания, като паркинсон, както и такива с двигателни проблеми.

Втората активност беше свързана с физически натоварвания и се проведе в едно доста интересно учреждение – Център за обучение на възрастни, разположен в хубава и голяма сграда, притежаващ дори ISO сертификат за дейността си. Самата методология за физическо натоварване е комбинация от йога за разтягане, физически упражнения за коремни мускули. Трябва да отбележа че с изключение на мъжете от нашата група присъстваха само жени, за причините може дълго да се разсъждава и гадае, но това са фактите. Ще отделя още малко внимание на центъра и неговата изключително богата програма за обучение – езиково, компютърно, изобразително, физическо. Масово посещаван и място не само за срещи на възрастни, но и за обмен на информация за други полезни събития в града.

Третата активност беше свързана с кратко пътуване, показващо уникалната за този период на годината зеленина на района, както и държавата. Посетихме „център“ съхранил и популяризиращ елементи от историята на Литва, традиционни храни и възможност за лично участие в подготвянето на един от прочутите литовски специалитети - шакоте. Изготвянето му е доста трудоемко, но и достатъчно интересно и своеобразно – въртене пред постоянен огън на цилиндрична дървена основа, върху която се излива тесто, от центробежната сила част от тестото се опитва да се отдели от основата и образува причудливи форми. Такъв комбиниран подход лесно може да бъде пренесен в другите държави партньори, всяко от тях със своеобразна кухня и история, където по време на семейни или фирмени събития, традициите и историята лесно могат да бъдат предавани от поколение на поколение. В „центъра“ обновен с държавни средства и не плащащ наем се предлагаха и други ръчно произведени неща – натурална козметика, ръчно боядисани копринени шалове, или казано с други думи освен кулинарната и историческа памет в него са комбинирани и чисто търговски елементи, подпомагащи издръжката му. 

Поредната активност отново съчета дейности по проекта и красотата на Литва. В градчето Тракай повече известно с езерото и замъка си, посетихме учебен център „Втори шанс“, даващ възможност на хора отпаднали по една или друга причина от средното образование да го довършат. Центъра дава възможности както за присъствено, така и за дистанционно обучение, като финалните изпити са по държавен стандарт и съответно се получава официална формална диплома. От представените ни цифри ясно се видя, че има доста ученици възползвали се от тази възможност със сравнително висока степен на успеваемост. Изключително гъвкава програма, покриваща почти всички години от средното образование, базирана на MOODLE платформа. При високите статистически данни за отпадащи от средното образование в страните от ЕС, този подход, при адекватна държавна подкрепа би дал възможност на много хора в един по-късен етап от живота си да получат необходимото образование, съответно и възможност за по-добра перспектива за работа.  Като продължение в Тракай ни бе дадена възможност собственоръчно да приготвим още един специалитет – кубинай! Тестено изделие с различна плънка. Това ястие е с източни корени(турски) и е характерно за малка етническа група живееща в тази част на страната, запазила през годините традициите на народа си, религиозната си ориентация, както и някои специфични храни и напитки. След вкусния обяд ни предстоеше разходка по езерото с корабче и пеша в реставрирания замък, интересно място съхранило част от историята на Литва.

Следващото активност беше среща с ръководството на „Университет Трета Възраст“ – неформална организация, занимаваща се с образователни курсове за възрастни. Ползваща се с голяма популярност – 1500 студенти, непрекъснато обогатяваща програмата си в съответствие с търсенето. Има 12 факултета, сред които история, изкуства, теология, право, литература, чужди езици, туризъм и свободно време. Също работеща с държавна подкрепа, но най-вече с всеотдайния ентусиазъм на организаторите си и преподавателите в нея. Интересното в случая е, че в едно място са концентрирани много действия, които обикновено се предлагат и в другите страни, но в хаотичен вид и не на последно място са платени, докато в „Университет Трета Възраст“ годишната такса е 10 евро – цена напълно поносима. В страната има мрежа от такива университети обединени в Национална Асоциация, активно подпомагащи се с идеи и преподаватели.

Последната активност беше участие в международна конференция свързана с решаването на проблемите пред възможността на възрастните хора и тези с двигателни проблеми да упражняват спорт, която се проведе в Спортната Академия на Каунас, предлаган в рамките на града или общината. Представители на различни държави споделяха опита си в решаването на такива проблеми свързани с популяризирането на спорта за възрастни, неговите специфики, трудностите с които се сблъскват и как ги решават. Проблеми, които всеки един от нас разпозна и в собствената си държава и вътрешно в групата обсъждахме след срещата.

Красива и гостоприемна страна, любезни и отзивчиви домакини, интересни дейности с възможности за пренасяне в държавите – партньори в проекта.

До нови срещи по проекта QAA – за Достоен и Активен живот в трета възраст.

 

Contact

bul. Evlogi i Hristo Georgiev No. 52, 1504 Sofia, Bulgaria

+359 2 943 40 55, +359 878 503 095

Сдружението има регистрирана търговска марка с № 84605/18.05.2013год. Copyright © 2009-2020 knowandcan.com. All right reserved. Web design by Parabaleum.com